Wat leeft heeft onderhoud nodig en uw gazon is een levend grastapijt
Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van uw tuin, maar een goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai, gezond grastapijt. Strooi in maart of april per 100 m2 4 tot 5 kg korrelmest, waarin Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kali (K) zit. Na deze voorjaars / basisbemesting bemest u eenmaal in de zes weken met een Stikstof-kunstmest in een dosering van 1 tot 2 kg per 100 m2. Gebruikt u langzaam werkende gazonmeststoffen, dan kunt u de mest-gift aanpassen aan de langzaam vrijkomende nutriënten. Heeft u kunstmest gestrooid, dan niet op het gras lopen om verbranding te voorkomen. Na een regenbui of besproeiing is dit gevaar geweken. Om schimmel en andere problemen te vermijden is het zaak om na begin september geen kunstmest meer te strooien.
Maai uw gazon niet te kort en vooral regelmatig
Veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval kan zijn wanneer u een maaihoogte van 2,5 à 3 cm aanhoudt. Maai regelmatig (zo vaak als nodig) zodat u niet overdadig veel maaisel krijgt. Vang het gemaaide gras op in een grasvanger of hark het af. Dat voorkomt de groei en verspreiding van schimmels en onkruiden en de zode zal minder snel vervilten.
Veel sproeien maakt het gras lui
Sproei niet te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 of 2 maal per week 's avonds sproeien. Stel bij droog weer de maaimachine wat hoger af. Wanneer u sproeit, doe het dan enige uren achtereen. Dat is veel beter voor uw gazon dan vaak en weinig sproeien.
Een doorluchtig gazon straalt adel uit
Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een tekort aan zuurstof. Uw gazon leeft ervan op wanneer u met een mestvork of handprikker op 10 cm afstand en minstens 10 cm diep gaatjes prikt. Regelmatig doorluchten van het gazon gaat mosgroei tegen. Eén à tweemaal per jaar met een verticuteerhark uitkammen is goed voor uw gazon.
Paddestoelen in het gazon
Tijdens of na een vochtige periode kunnen er verschillende soorten paddenstoelen in het gazon verschijnen. Deze zijn veelal niet schadelijk voor het gras. Maai de paddenstoelen gewoon mee en ze zullen vanzelf verdwijnen. Eventueel kunt u het gras enkele keren iets korter maaien.
Engerlingen / emelten in het gazon
Engerlingen en zijn larven van mei-, juni- en rozenkevers en emelten van de langpootmug. Engerlingen en emelten kunnen bestreden worden met nematoden of aaltjes. Een andere optie is om met soja- en lookextracten de wortels en bodem van het gazon onaantrekkelijk te maken, waardoor de engerlingen & emelten weg zullen blijven. Je verdelgt ze hier echter niet mee.